Uitgelicht

Mijn stem online: Eerste hulp bij online spreken

Ineens ben je online en spreek je tegen een computerscherm thuis. Je stem wordt nu je allerbelangrijkste instrument. Hoe kom je verstaanbaar en authentiek over?  |  lees meer »

DEBAT - Burgerschap in de klas: een stem vinden in omstreden kwesties (masterclass)

Als docent wil je leerlingen en studenten kritisch leren denken. Met ze in gesprek over de moeilijke onderwerpen in de samenleving. Onderwerpen waarvan je weet dat de meningen daarover stevig uiteen kunnen lopen. De opvattingen kunnen zelfs extreem of radicaal zijn. Hoe maak je die omstreden onderwerpen als docent toch bespreekbaar?

 • "Ik wil je hartelijk bedanken voor de stemcoachingssessie. Het heeft mij bewust gemaakt dat ik meer ontspanning in mijn stembanden kan creëren door wat simpele oefeningen met mijn stem. Het is niet meer nodig om een extra hap lucht te nemen voordat ik ga spreken. Ik merk dat je heel deskundig bent en weet waar je over praat. Je legt op een hele rustige manier de oefeningen uit en dat is super fijn."

  Sandra Huisken - online coach, InspirerendWerken

 • Hartelijk dank voor de warme en leuke cursus. Veel geleerd, vooral over de ‘zachte’ andere kant van wetenschap.

  Cursist

 • Enthousiast, humor, inhoudelijk erg sterk. Soms iets te veel informatie. De lessen waren erg leerzaam.

  Student

 • Dank voor je inspirerende en zeer leerzame lessen. Ik heb ervan genoten.

  Student

 • Wat een inspirerende colleges, maar bovenal persoon ben jij! Heel knap hoe je dit soms toch lastige vak zo boeiend weet te maken. Daarom was het altijd een plezier om naar college te gaan. Bedankt voor de mooie (levens)lessen.

  Student

 • Bedankt voor je lessen. Ook al is methodologie niet helemaal mijn ding. De wijze hoe je het overbracht heeft mij wel getriggerd om hierover na te denken. Ik vind dat je een fijne interactieve wijze van lesgeven verzorgt.

  Student

 • Bedankt dat je me kritisch hebt leren reflecteren. Je inzichten zijn waardevol, je hebt me verrast. Blijf dicht bij jezelf dan ben je het mooist.

  Cursist

 • Inspirerend. Je hebt me goed gedaan door weer goed te kijken naar opbouw en weergeven van onderzoek en presentatie.

  Cursist

 • Het was kort maar krachtig voor mij. En (toch) fijn dat je kritisch en helder bent.

  Cursist

 • Blijf vooral jezelf, want dat is juist mooi om te zien. Academische vaardigheden is toch een heel mooi vak waar je misschien wel het meeste van leert, boven alle RM onderwerpen zelf.

  Cursist

 • Beste Margarita, De effort die ik in het vak AV heb moeten steken staat niet helemaal in verhouding tot de overige vakken, de twee opdrachten hebben veel inzet vereist. Daarentegen heeft dit vak mij wel heel veel gegeven. Dit maakt het zeer zeker goed. De wijze waarop je de lessen hebt gedoceerd, verrast me. Je zoekt altijd naar het verhaal erachter. Dat maakt het zeer waardevol. Ik wil je enorm bedanken. Je hebt indruk gemaakt en waarde gegeven.

  Student

 • Beste Margarita, Top om iemand als professor te krijgen die over een op het eerste gezicht raar thema ‘Academische vaardigheden’ zo bevlogen en inspirerend kan spreken. Naast de specifieke inhoud, waren alle tips en de spontane zijsprongetjes zeer interessant en blijven deze ook hangen.

  Cursist

 • Margarita, de woorden die je gebruikt om anderen te motiveren komen uit jouw ziel, ik heb van jouw masterclass genoten.

  Cursist

 • Beste Margarita, Fantastisch hoe je mij hebt weten te inspireren en kennis weet over te brengen. Heb heel veel van je mogen leren. Dank daarvoor!

  Cursist

 • Veel dank! Vooral leuk om te vermelden dat MRM6 door jouw aanpak al vanaf het begin veel beter in staat is om in academische structuren te denken dan MRM5.

  Cursist

Regie houden en je stem vinden

De workshop ‘Burgerschap in de klas’ is er speciaal voor docenten die politiek beladen onderwerpen niet uit de weg willen gaan en hun stem willen vinden in omstreden kwesties. Je leert hoe je als docent moet omgaan met radicale of extreme opvattingen in de klas en hoe je de regie houdt over het gesprek en de groepsdynamiek. Zonder de angst dat het gesprek escaleert of dat leerlingen zichzelf of anderen stigmatiseren, kwetsen of beschadigen.

Stappenplan voor de praktijk

De workshop heeft als doel om van school een plek te maken waar leerlingen en studenten op een opbouwende manier met meningsverschillen leren omgaan. Zonder dat de emoties onnodig hoog oplaaien. In de workshop krijg je als docent een model aangereikt waarmee je discussies over omstreden kwesties kunt structureren. Het model geeft inzicht in de manieren waarop studenten en leerlingen reageren: hoe prik je door emotionele of cynische reacties heen om onderwerpen bespreekbaar te maken? En hoe ga je als docent voor een constructief, oplossingsgericht gesprek in plaats van alleen maar uiten van meningen? Bij het model hoort een stappenplan dat direct toepasbaar is in de praktijk.

Praktische informatie

De workshop ‘Burgerschap in de klas’ is bedoeld voor docenten en onderwijsprofessionals in het voortgezet onderwijs op of mbo- of hbo-opleidingen. De workshop wordt op maat georganiseerd. Heb je interesse in de workshop ‘Burgerschap in de klas’? Neem dan contact op met Margarita Jeliazkova voor meer informatie over de mogelijkheden.


Bekijk ook de andere trainingen van Your Voice Enhanced

 • STEM - Stemtraining: Spreken met vertrouwen (introductie)
  In de stemtraining ‘Spreken met vertrouwen’ leer je de basisbeginselen van beter stemgebruik en spreek je met meer gemak en met meer impact groepen toe.
 • STEM - Engelstalig presenteren voor niet engelstaligen
  Speak with confidence is een stemtraining voor sprekers die in het engels moet presenteren of doceren, maar voor wie engels niet de moedertaal is.
 • STEM - Je verhaal aanscherpen in de verdiepingscursus
  Wil je je stem trainen en het verhaal dat je vertelt verder aanscherpen. In de verdiepingscursus til je jouw presentatie in alle opzichten naar een hoger niveau.